(pn-pt 10-18 / sob 9-13)
Zadzwoń 661 120 161

Alepia Olej Jojoba BIO 100 ml. Powrót do listy Zadaj pytanie

Producent:Alepia
Cena: 86.00 zł

12345 (0)

Czas realizacji: 2 do 3 dni

Opis

Olej otrzymuje się z nasion krzewu (Simmondsia Chinensis). Roślinę tę uprawia się w Hiszpanii, poza tym w wielu krajach obu Ameryk, Afryki i Azji, a także w Australii i Nowej Zelandii. Otrzymywany jest przez tłoczenie na zimno nasion. Jojoba to płynny wosk o kolorze żółtym, bezzapachowy. W temperaturze poniżej 8°C tężeje. Może być podgrzewany nawet do 300°C i nie zmienia swoich właściwości. Olej jojoba nie jełczeje, ma bardzo długi okres trwałości. Zawiera skwalen (właściwości bakterio- i grzybobójcze), witaminy A, E i F, nasycone i nienasycone alkohole, kwasy tłuszczowe i ich estry (główny składnik palmitynian cetylu), kwas mirystynowy, fitosterole.

Jojoba odżywia, zmiękcza, nawilża i natłuszcza skórę i włosy. Swoją budową chemiczną zbliżony jest do sebum (łój wydzielany przez ludzką skórę). Można go stosować do każdego rodzaju cery. Cera sucha produkuje zbyt mało sebum - olej z jojoby doskonale zastąpi te niedobory i zapobiegnie wysuszeniu skóry. Odżywi ją i nawilży. Zachowuje naturalny kwaśny odczyn skóry. Cera tłusta nadmiernie wydziela sebum i jest skłonna do wyprysków - olej jojoba reguluje (hamuje) wydzielane sebum. Przyspiesza regenerację komórek skóry, łagodzi stany zapalne. Przy łupieżu, egzemach i łuszczycy działa nawilżająco i kojąco. Jest bakteriostatyczny - dodawany do preparatu wydłuża jego okres trwałości. Polecany jest do masażu bolących mięśni, pomocny przy reumatyzmie (dzięki kwasowi mirystynowemu) i podrażnieniach skóry. Ponieważ nie ma charakterystycznego zapachu, jest również stosowany jako nośnik do perfum. Perfumy na bazie oleju jojoba nie są tak lotne, jak na bazie alkoholu i ich trwałość jest dużo większa.


INCI :

Simmondsia Chinensis
seed oil*


* składniki pochodzą z upraw ekologicznych


Produkt certyfikowany ECOCERT

 

    


Ten produkt nie otrzymał jeszcze żadnych komentarzy.

Dodaj komentarz